Gecontroleerde biologische productie

De traditionele teelt en de traditionele veeteelt van vóór de opkomst van de chemische industrie worden nu gecontroleerde biologische teelt of gecontroleerde biologische veeteelt genoemd. In de 21e eeuw kunnen mens en milieu weer in harmonie worden gebracht door een terugkeer naar deze oude waarden. Zij zullen in toenemende mate onze keuze, en dus ook de keuze van onze klanten bepalen.

Katoenplant

Katoen

Tijdens de industriële revolutie kwam massaproductie in de plaats van zelfvoorziening en kleine producenten. De gevolgen van de industriële productiemethode worden momenteel door steeds meer mensen in de samenleving beschouwd als uitbuiting van de natuur en overmatig gebruik van grondstoffen. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op voor een terugkeer naar de traditionele waardecreatie met zo min mogelijk schade voor mens, dier en milieu.

Om het verschil tussen massaproductie en het aanbod via kleine producenten aan te geven, spreekt men tegenwoordig van gecontroleerde biologische landbouw of gecontroleerde biologische veeteelt.

Wat is het nieuwe aan biologische landbouw?

In tegenstelling tot de conventionele teelt van planten (bijv. katoen) wordt in de gecontroleerde biologische landbouw met de volgende aspecten rekening gehouden:

 • Minder of geen gebruik van chemie
 • Gebruik van natuurlijke meststoffen zoals pluimveemest of champost (champignonmest)
 • Geen gebruik van synthetische pesticiden
 • Gebruik van natuurlijke ongediertebestrijding: geurende lokstoffen, met de hand of natuurlijke vijanden
 • Onkruidverwijdering gebeurt mechanisch, door vuur of met de hand
 • Geen gebruik van ontbladeringsmiddelen voor de oogst
 • Geen gebruik van genetisch gemodificeerde organismen
 • Vruchtwisseling om verarming van grond te voorkomen

Een biologische keurmerk wordt alleen toegekend aan boeren die kunnen bewijzen dat hun bodem minstens 1 jaar lang zonder chemicaliën is bewerkt.

Katoen uit gecontroleerde biologische teelt wordt via deze regels verwerkt, d.w.z. dat de ateliers afzien van het gebruik van ecologisch schadelijke chemische stoffen. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor allergiepatiënten met een gevoelige huid, voor kinderen, en in feite natuurlijk voor iedereen.

Wat is het nieuwe aan gecontroleerde biologische veeteelt?

In tegenstelling tot de conventionele veehouderij worden in de gecontroleerde biologische veehouderij de volgende aspecten waargenomen en veranderd:

 • Veeteelt in harmonie met de natuur
 • Geen gebruik van genetisch gemodificeerde diervoeders
 • Geen gebruik van hulpmiddelen voor het vetmesten
 • Uitsluitend natuurlijke voortplantingsmethodes
 • Geen gebruik van pesticiden en insecticiden
 • Voorkeur voor resistente rassen (om het gebruik van medicijnen te verminderen)
 • Gebruik van kruiden- of homeopathische geneesmiddelen of sporenelementen
 • Stressreductie tijdens het transport zonder gebruik van kalmeringsmiddelen

Wij doen graag mee

Wij ondersteunen natuurlijk de nieuwste bevindingen en ontwikkelingen door bewust en met overtuiging producten van biologische katoen en wol in ons assortiment op te nemen. Ook willen we deze pagina inzetten om blogs, mensen en projecten te presenteren die naar onze mening een waardevolle bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.

Omgaan met afval en industrieel afval

Op individueel niveau zijn nul verspilling en minimalisme als levenswijze gericht op het vermijden van verspilling. Op collectief niveau wordt afval wordt steeds vaker op een verstandige manier gerecycled. Doe het zelf en upcycling gaan hand in hand met het verstandig recyclen van afval en vormen zo een aanvulling op de bekende recycling. Ook het onderzoek naar biologisch afbreekbare materialen levert zijn bijdrage. Industrieel afval, dat niet altijd op de juiste wijze kan worden verwijderd of gerecycled, vormt een grote uitdaging voor de samenleving.

Omgaan met voedsel en landbouw

Een onderwerp dat niet gemakkelijk is. Een duurzaam pad moet ook een antwoord bieden op de vraag hoe we de benodigde hoeveelheid voedsel voor meer dan 7 miljard mensen kunnen vervaardigen bereiken met zo min mogelijk of geen schade aan het milieu?

Zero Waste

Zero Waste Lab

Zero Waste Land, doet u mee?

Zero Waste Land draagt oplossingen aan waarmee consumenten, middenstanders, producenten en regelgevers vooruit kunnen. Sluit u ook aan?

In 4 stappen naar een wollen dekbed

Nuttige informatie voordat u een wollen dekbed aanschaft:

Persoonlijk advies

icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 17:00071 569 00 40

Leiden op de kaart van nederland