Hoe kiest u de juiste vulling voor uw dekbed?

Het kiezen van de juiste vulling is bij wollen dekbedden in principe heel eenvoudig. Alle dekbedden die zijn gevuld met wol en haar hebben de meest belangrijke eigenschappen gemeen en met uw keuze beslist u dus over details. U kunt absoluut geen foute keuze maken, een wollen dekbed is altijd een goede beslissing.

Verschillende soorten wol en natuurhaar

De eigenschappen van wol

Alle wol- en natuurhaarsoorten hebben vergelijkbare eigenschappen omdat ze elk diersoort dezelfde bescherming moeten bieden tegen weer en vervuiling. Afhankelijk van het ras of soort zitten de verschillen in de details.

Wat zijn de gemeenschappelijk eigenschappen van wol en natuurhaar?

Thermische isolatie

Haar of wol omsluit lucht. De hierdoor gevormde luchtkamers isoleren warmteverlies maar ook warmtetoevoer: de warmte blijft binnen of de warmte wordt geblokkeerd.

Natuurlijke reiniging

Omdat dieren in het wild zichzelf niet kunnen reinigen, heeft hun vacht de eigenschap ontwikkeld dat deze zelfreinigend is. Zo blijft het natuurlijke haar mooi schoon en nagenoeg reukloos.

Vochtregulatie

Natuurlijk haar kan relatief grote hoeveelheden vloeistof opnemen en het op een gecontroleerde manier weer aan de omgeving afgeven. Dit zorgt voor een relatief droog slaapklimaat en door verdampingskoeling ook voor een aangename warmteregulatie. Een droog slaapklimaat heeft een positief effect op mensen die lijden aan allergieën en op reumapatiënten. En voor wie nergens onder gebukt gaat: wol en natuurhaar zorgen ervoor dat u in de zomer droog slaapt, en dat u in de winter droog en warm blijft.

Zacht aan de huid

Wol en natuurlijk haar voelen zacht aan de huid.

Duurzaamheid

Wol en natuurhaar zijn natuurlijk hernieuwbare grondstoffen die tijdens voor hun onderhoud weinig tot geen chemische behandeling vereisen.

Kamelen ontspannen zich in de woestijn

Welke vullingen hebben we in ons assortiment?

Produkte

Schapenwol

De schapenwol die gebruikt wordt komt van schapen in Nederland en Frankrijk. Deze wol wordt de schapen meerdere keren per jaar afgeschoren. Schapenwol groeit snel terug zodat de schapen heerlijk bedekt weer de winter in kunnen. De wol reguleert warmte en vocht en heeft een natuurlijke zelfreinigende functie.

Schapen van Texel en de Franse Pyreneeën staan bekend om hun hoogwaardige wol, dus u zult ze vaak in ons assortiment terugvinden.

Vergelijk onze dekbedden van schapenwol.

Merinowol

Het Merino-schaap is weliswaar het meest voorkomende schapenras, maar toch wordt het een fijn wolras genoemd. Merinowol is zo gelijkmatig fijn en gekruld dat deze absoluut niet kriebelt aan de huid.

Vergelijk onze dekbedden van merinowol.

Lamswol

Lamswol is de eerste scheerbeurt van schapen als zij zes tot twaalf maanden oud zijn. Deze wol is nog fijner en gelijkmatiger gekruld dan merinowol. Ook vermeldenswaard zijn de afgeronde haartips die bijzonder zacht op de huid aanvoelen. Dat ervaart u bijvoorbeeld als u een lamswollen trui langs de huid strijkt.

Vergelijk onze dekbedden van lamswol.

Kameelhaar

Iedereen die ooit een kameel heeft aangeraakt, weet hoe robuust de vacht aanvoelt. Dat is de bovenlaag die de kameel moet beschermen. Daaronder zicht echter een laag zachte kameelhaar die ervoor dient om de kameel warm te houden. De ateliers gebruiken alleen deze zachte haren. Deze onderlaag worden volledig natuurlijk gewonnen, omdat de kameel het in de lente automatisch in bosjes verliest en je de kameel alleen hoeft te kammen om dit zachte haar te winnen.

Vergelijk onze dekbedden van kameelhaar.

Kasjmierwol

Edel, zacht en uiterst zeldzaam. Kasjmierwol wordt verkregen van de ondervacht van de kasjmiergeit. In termen van fijnheid en isolatie is het nauwelijks te overtreffen.

Vergelijk onze dekbedden van kasjmierwol.

In 4 stappen naar een wollen dekbed

Nuttige informatie voordat u een wollen dekbed aanschaft:

Persoonlijk advies

icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 17:00071 569 00 40

Leiden op de kaart van nederland