Texeler & TexelWool Headergrafik

Texeler & TexelWool

Op Texel worden al tientallen jaren wollen dekbedden gemaakt. De ‘speciale’ dekens die (volgens de Texelse bedenkster) verlichting moesten bieden aan reumapatiënten, zijn ontwikkeld door mevrouw M. Boersen-Kooij. De wol werd in haar bijkeuken gewassen en tot dekens gestikt. Zij verkocht de dekbedden aan mensen die aan gewrichtspijn leden of last hadden van spierpijn en daarom ‘droog’ wilden slapen.

Deze nijvere huisvlijt werd opgemerkt door Dick Graaf. Aangezien mevrouw Boersen-Kooij op leeftijd raakte en Dick Graaf in het product geïnteresseerd was geraakt, verkocht zij haar speciale procedé aan hem. We spreken 1984, de Texelse Wol Onderneming (TWO) was een feit. Graaf zette de productie voort in een Texels kamertje van vijf bij vijf. Door mond-tot-mondreclame kreeg het dekbed grote bekendheid op Texel, maar daar bleef het voorlopig bij.

Graaf zocht de publiciteit om ook nationaal door te breken. Toen het Texeler dekbed bij het tv-programma ‘Brandpunt in de markt’ kwam, reageerden 70 detaillisten. In 1985 werkten er nog vier mensen aan de dekbedden, een paar jaar later was het aantal werknemers tot zeventien gestegen.

Nadat Dick TWO verkocht had, ging hij samen met Martijn de Veij in de onderneming TexelWool isolatiemateriaal van wol maken. Toen hij vervolgens met TexelWool ook wollen dekbedden ging maken, zaten er twee wollen dekbed fabrikanten direct naast elkaar.

TexelWool neemt Texeler over

TexelWool nam in 2010 de Texelse Wol Onderneming in zijn geheel over. Onder de naam TexelWool Slaapcomfort BV worden nu de merken TexelWool en Texeler geproduceerd en verkocht. Meer dan 75% van de wollen dekbeddenproductie in Nederland komt nu uit dit Texelse atelier.

Hoewel TexelWool en Texeler dus nog steeds onder eigen naam en via verschillende winkels verkocht worden, zijn de collecties inmiddels grotendeels gelijk. Per jaar wordt er 130.000 kilo wol van het Texelaar ras verwerkt. Hiervoor worden 65.000 schapen per jaar tweemaal geschoren. Op Texel leven naar schatting 25.000 schapen, maar gelukkig komt het Texelaar ras ook veel voor in Friesland en Zeeland.

De fabriek van Texeler en Texelwool op Texel

Waddengoud en Echt Texels Product

Het Waddengoud keurmerk garandeert dat zowel de grondstoffen als de eindproducten uit de Waddenstreek komen. Bovendien moeten deze op een duurzame wijze zijn voortgebracht. De collecties van Texeler en TexelWool voldoen helemaal aan de criteria. De wol is afkomstig van kleinschalige schapenhouderijen. De boeren werken met oog voor dier, landschap en milieu. Schapen en lammeren gaan de wei in, vogelnesten worden beschermd en ook traditionele landschapselementen (zoals de tuunwallen) worden onderhouden.

De waddengoud en Echt Texels product keurmerken

Het Echt Texels Product keurmerk mag gevoerd worden wanneer de grondstoffen van een product voor minimaal 75% van Texel komen. Maar ook productontwikkeling, productie en verwerking moeten voor minimaal 75% op Texel plaatsvinden. Vanzelfsprekend mogen Texeler en TexelWool, als producten van slaapproducten van echte Texelse schapenwol, dit keurmerk dragen.

Ga verder naar het productoverzicht vann Texeler/a> of TexelWool.

Persoonlijk advies

icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 17:00071 569 00 40

Leiden op de kaart van nederland