Van wolvezel tot wollen dekbed

De verwerking van wolvezels is een traditie die duizenden jaren teruggaat. En wellicht nog net zo lang zal duren, want schapenwol is een prachtig materiaal dat gebruikt kan worden voor onder andere kleding, bekleding en natuurlijk ook vulling voor uw dekbed.

Wat zijn wolvezels?

Wolvezels zijn de individuele kleine haartjes van verschillende dieren. Net als bij katoen wordt de kwaliteit van de wolvezel bepaald door de fijnheid en de lengte van de vezel. Hoe fijner en langer deze zijn, hoe fijner -letterlijk en figuurlijk- het eindproduct is. De gebruikte wolsoorten in ons verschillen dus in dit opzicht.

Hoe komt de wol in het wollen dekbed?

Het selecteren van de beste wol begint al voor het scheren. Een ervaren inkoper weet precies van welk ras, van welke kudde en bij welke leverancier hij de beste wol krijgt. Onze wollen dekbedden zijn bijvoorbeeld voornamelijk gevuld met de hoogwaardige scheerwol van texelaar- en merinoschapen.

Het scheren van de wol

De scheerder begint na het selecteren van het gewenste schaap met scheren. Een professionele scheerder scheert ongeveer 150 schapen per dag. Binnen ongeveer 4 minuten is de schaapsvacht volledig geschoren!

Het selecteren van de wol

De scheerder legt de vuile delen van de wol aan de kant en selecteert alleen de witte wol. De wol wordt in grote balen op een schaal gelegd en nogmaals met de hand geselecteerd om deze in verschillende kwaliteiten te verkopen. Voor de koper zijn eigenschappen als kleur, vezellengte, fijnheid en mate van vervuiling zeer belangrijk.

Voorbereiding op de verwerking

De geselecteerde wol wordt naar de wasserij gebracht. Na het wassen wordt de wol gedroogd en op de wolvloer gelegd zodat deze minimaal 24 uur kan acclimatiseren voordat ze in balen verpakt wordt. Van elke baal wol wordt een monster naar het laboratorium gestuurd voor een kwaliteitscontrole. Tot slot krijgt elke baal wol een uniek nummer en wordt deze doorgezonden voor verdere verwerking in het atelier.

Wol wordt in een emmer gewassen

Ontwikkelingen bij de ateliers

Elke atelier heeft zijn eigen filosofie en productieprocessen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is het gebruik van de modernste machines en technieken zodat de wol kan worden gebruikt in de fijnste slaapproducten die een optimale nachtrust garanderen.

Wolweverij

Kaarden en krullen

Om wol lekker luchtig te maken voordat het als vulling van een dekbed wordt gebruikt, wordt de techniek van het kaarden en vervolgens het krullen van de wol toegepast.

Kaarden: Bij het kaarden wordt de ruwe wol gekamd om de vezels los te maken en uit te lijnen. Dit proces verwijdert ook eventuele onzuiverheden en klitten uit de wol, waardoor deze schoner en zachter wordt. De vezels worden zo gepositioneerd dat ze lucht kunnen vasthouden, wat bijdraagt aan de isolerende eigenschappen van de wol.

Krullen: Na het kaarden wordt de wol vaak gekruld. Dit betekent dat de vezels worden gevormd tot kleine, veerkrachtige bolletjes of krullen. Deze krullen zorgen ervoor dat er nog meer lucht vastgehouden kan worden binnen de vulling, wat de wol licht en luchtig maakt. Het krullen van de wol verhoogt ook de veerkracht en zorgt ervoor dat de vulling beter in vorm blijft.

Door deze technieken te gebruiken, ontstaat een wolvulling die zacht, luchtig en goed isolerend is, ideaal voor gebruik in hoogwaardige dekbedden.

Onze ateliers investeren veel tijd en moeite om het beste uit de wol te halen. Zo heeft Texeler een uniek naaiproces ontwikkeld, hecht Prolana veel waarde aan ecologische normen en is het kenmerkende aan Hefel de onovertroffen kwaliteit van afwerking.

Vroeger werden wollen dekbedden gemaakt van wolvilt. Deze werd in een eenvoudige katoenen hoes genaaid en zo verkocht. Deze producten voldoen natuurlijk al lang niet meer aan de huidige eisen die de consument stelt aan een comfortabel dekbed.

Een modern wollen dekbed van Hefel

Een belangrijke vernieuwing is de verbetering van de tijk. Het gaat daarbij vooral om de fijnheid van het gebruikte garen. Door het fijnere garen kunnen zachtere stoffen worden geweven, die soepel over het lichaam vallen zodat tocht geen toegang heeft tot uw lichaam

Zuivere scheerwol is populair vanwege de rustgevende warmte en het goede ademend vermogen. De lanoline (wolwas) houdt de vezels soepel en elastisch. De toegepaste productietechnieken zorgen ervoor dat uw dekbed soepel is en u dus volop kunt genieten van de goede eigenschappen van de wol!