Wol, van vezel naar luxeproduct

Selecteren, wassen en klaarmaken voor verwerking

De selectie van scheerwol begint al voor het scheren. De inkoper weet precies van welk ras, welke kudde en/of bij welke leverancier hij zijn wol wil inkopen. Vervolgens gaat de scheerder aan de slag. Een professional scheert tot ± 150 schapen per dag. In gemiddeld 4 minuten is het schaap zijn volle vacht kwijt. De schapenscheerder houdt vuile delen van de wol apart; ook kiest hij uitsluitend witte wol. De grote balen wol gaan op de weegschaal. Vervolgens wordt de wol met de hand geselecteerd. De inkoper kijkt naar eigenschappen als kleur, vezellengte, fijnheid, kroezing en schoonheid.

De geselecteerde, vette wol gaat naar de wasserij. Na het wassen wordt de wol gedroogd en naar de ‘wolzolder’ geblazen, om minimaal 24 uur te acclimatiseren. Uit elke baal wol wordt een monster genomen voor een kwaliteitstest in het laboratorium. De balen krijgen allemaal een eigen nummer. Ze zijn dan klaar voor verwerking in het atelier.

Geavanceerde productietechniek

Het atelier combineert de natuurlijke kracht van wol met de moderne productietechniek van tegenwoordig. Zuivere scheerwol staat bekend om haar weldadige warmte en goede ventilatie, en de lanoline (het wolvet) houdt de vezels flexibel en veerkrachtig. De geavanceerde productietechnieken zorgen ervoor dat het wolvlies soepel is zodat u optimaal kunt genieten van al het goede dat wol te bieden heeft!

Weverij

Ieder atelier zijn eigen sterkte

Moderne machines verwerken de lams- en scheerwol in veerkrachtige dekbedden, futons, onderdekens en hoofdkussens. De natuurlijke eigenschappen – ventilatie en isolatie – blijven altijd de leidraad in het productieproces van wolproducten.

Onze ateliers doen er alles aan om die werking van wol net dat beetje extra mee te geven. Zo heeft TexelWool bijvoorbeeld een uniek vernaaldingsproces ontwikkeld, hanteert Prolana de hoogste waarden als het om ecologische principes gaat en zijn de tijken van Hefel van onovertroffen kwaliteit.

Vroeger werden de wollen dekbedden gemaakt van vervilt wol, wat in een eenvoudige katoenen tijk gehuld werd. U begrijpt dat deze methodiek niet meer aan de huidige standaard voldoet. Dankzij een nieuwe techniek wordt de wol met speciale naalden horizontaal en verticaal verweven waardoor de wollen vulling goed isoleert maar toch luchtig en soepel blijft.

Ook de tijk heeft in de laatste jaren een verandering ondergaan. Deze is van zeer fijne (al dan niet biologische) katoen geweven, waardoor zij een stuk zachter en soepeler is geworden. Hierdoor valt het dekbed een stuk beter om uw lichaam en hoeft u niet bang te zijn voor bloot liggende schouders.

Het resultaat? Een volumineus wollen dekbed dat heerlijk licht en luchtig aanvoelt en dat uw hele lichaam goed bedekt. Een genot om onder te slapen!