Kies het juiste wollen dekbed

U wilt een wollen dekbed aanschaffen? Wat ons betreft een goede keuze. Een wollen dekbed heeft enkele unieke kenmerken die een keuze voor dit dekbed erg aantrekkelijk maken. Zo is een wollen dekbed ‘lekker zwaar’, transpireert u door de unieke eigenschappen van wol minder snel en geniet u van de anti-allergene werking van de wol.

Om bij het juiste wollen dekbed te komen dient u de volgende stappen te doorlopen.

1. De juiste maat

Allereerst kunt u zich afvragen of u een eenpersoons- dan wel een tweepersoonsdekbed wenst.

Een voordeel van het eenpersoonsdekbed is dat u wat rustiger ligt dan onder een tweepersoonsdekbed. Ook kunt u in dat geval een dekbed kiezen in de warmteklasse van uw 'eigen' wens. Standaardformaten van de eenpersoonsdekbedden zijn 140x200 en 140x220. Op verzoek kunnen we vaak ook de Duitse maat 160x220 en soms ook 160x200 leveren.

De liefhebber van het tweepersoonsdekbed kiest voor de gezelligheid van het samen onder 1 dekbed liggen. Zeker als beide partners qua warmtebehoefte niet te zeer uit elkaar liggen is het tweepersoonsdekbed een goede optie. De standaardformaten van de tweepersoonsdekbedden zijn 200x200, 200x220, 240x200, 240x220 en 260x220. Op verzoek kunnen er vaak nog meer maten geleverd worden. Lees hier meer over dekbed maten.

het juiste dekbed kiezen

2. Kies het juiste dekbed voor het seizoen

Heeft u het snel warm of juist snel koud? Door een dekbed te kiezen dat bij het seizoen past, zorgt u ervoor dat u de nacht behaaglijk doorkomt.

Het hoogzomer dekbed

Is het tijd om alleen onder het laken te liggen, maar vindt u dat toch iets te weinig? Dan biedt het hoogzomer dekbed uitkomst. Dit is het lichtste dekbed dat we hebben.

Het zomerdekbed

Het zomerdekbed is het ideale dekbed voor warme slaapkamers, of wanneer u weinig isolatie nodig hebt om toch behaaglijk te kunnen slapen.

Het Voor- Najaar dekbed

Het voor- najaar dekbed wordt vaak gekozen door mensen die het hele jaar onder een dekbed willen liggen. Het wordt dan ook wel ‘’All Year’’ dekbed genoemd. Maar ook als u een dekbed voor de koudere periode zoekt en uw huis goed geïsoleerd is of u het niet te snel koud heeft dan is dit dekbed voor u geschikt.

Het winterdekbed

Heeft u behoefte aan warmte? Kiest u dan voor het winterdekbed. Het winterdekbed staat zijn mannetje als het aankomt op het warm houden in de koudere periode (en ook daarbuiten als u een echte koukleum bent).

Het 4-seizoenen dekbed

Wilt u in de zomer een licht dekbed, in het voor- en najaar een gemiddeld warm dekbed en in de winter een heerlijk warm dekbed? Overweegt u dan het
4-seizoenen dekbed. In de zomer het dunne dekbed, daarbuiten het dikkere deel, en in de winter koppelt u ze aan elkaar.

Lees hier verder om nog meer te weten te komen over dekbed warmteklassen.

3. Welke soort wol?

Ons assortiment biedt dekbedden die gevuld zijn met verschillende soorten wol. De ene wol is de andere niet, daarom de eigenschappen op een rijtje.

De Texelaar

De Texelaar, oftewel het ras dat oorspronkelijk van Texel komt maar inmiddels de hele wereld over is gegaan, kenmerkt zich door de kroezende wolvezels. Deze kroezing zorgt ervoor dat de wol volumineuzer wordt en dus beter isoleert.

Het Merino schaap

Het Merino schaap is het meest voorkomende schaap ter wereld en wordt over het algemeen gezien als de oorsprong van het schapenras. Oorspronkelijk komt het Merino schaap uit Spanje. Sinds het schaap naar Nieuw-Zeeland is gebracht is het daar toenemend populair geworden en inmiddels ook de meest voorkomende soort.

Kameelhaar

Kameelhaar wordt, anders dan wol, niet geschoren van de kameel, maar wordt verzameld als de kameel zijn haar verliest. Er zijn twee soorten kameelhaar, de wat hardere bovenlaag en de zachte onderlaag. De hardere bovenlaag wordt gebruikt voor wollen kleden. De zachtere onderlaag voor dekbedden en natuurlijk ook kleding.

Kasjmier

Kasjmier is de onderlaag van de vacht van de kasjmiergeit. Hoewel het er eerder als haar uitziet, wordt het toch tot de wol soort gerekend omdat de geit moet worden geschoren om het product te winnen. Dit scheren vindt in het voorjaar plaats. Kasjmier wordt veelvuldig gebruikt in de kledingindustrie omdat het heerlijk zacht is. Een dekbed gevuld met kasjmier is optimale luxe.

lammetjes en schapen

Ieder merk zijn eigen specifieke eigenschappen

Hoe bepaalt u het juiste dekbed? Wat zijn de specifieke kenmerken van de merken die wij voeren? Lees de verschillende aspecten per merk door, dan weet u voor welke reden u bij welk merk moet zijn.

TexelWool en Texeler

TexelWool en Texeler hebben de ruimste collecties. Naast de standaard warmteklassen (Zomer, All Year en Winter) hebben deze merken ook de Hoogzomer- en de 4-Seizoenen-dekbedden. 

Weidewol

Weidewol biedt wollen dekbedden zonder opsmuk. 100% Texelse scheerwol in een 100% katoenen tijk. Een Nederlands product voor een vriendelijke prijs. Daar houden wij van!

Hefel

De dekbedden van Hefel zijn ontsprongen vanuit de oorspronkelijke activiteit van Hefel, het vervaardigen van katoenen tijken en andere weefstoffen. Duitse en Oostenrijkse tijk leveranciers vervaardigen nog steeds de fijnste tijken. Het is dan ook niet voor niets dat de liefhebbers van een mooie soepele tijk kiezen voor de dekbedden van Hefel!

Traumina

Traumina onderscheidt zich met dekbedden van kasjmier en kameelhaar. Beide vullingen voelen net iets lichter en zachter aan dan schapenwol. Om deze eigenschappen ook voor het dekbed te behouden, kiest Traumina voor de soepelste tijken.

Prolana

Prolana staat voor aandacht voor het milieu, aandacht voor de sociale aspecten van produceren, aandacht voor het goede doen in de wereld.

Woolmaxx

De Woolmaxx dekbedden worden gemaakt door het Texeler/TexelWool atelier. Een betaalbaar 4-seizoenen dekbed dat bovendien wasbaar is.

Wollen dekbed keuzewijzer

De belangrijkste aandachtspunten op basis waarvan u een keuze maakt voor een wollen dekbed.

  • Maat: Bekijk hier welke maat het beste bij u past.
  • Warmteklasse: Voor welk seizoen zoekt u een dekbed?
  • Tijk: Hoe soepel en zacht wilt u de tijk?

Wilt u alle merken, seizoenen en maten met elkaar vergelijken? Bekijk dan hier onze wollen dekbedden vergelijk pagina.

Komt u er niet uit? Bel ons voor advies op: 071 569 00 40