Veelgestelde vragen over wol en wollen dekbedden

Hebt u een vraag over wol of wollen dekbedden? Neem gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag vragen! Regelmatig werken wij ook onderstaande lijst bij. Wellicht staat uw vraag er tussen?

Twee schapen met een vraagteken

Waarom wol?

Wol heeft een aantal fijne eigenschappen die het tot een uitermate geschikte vezel maken voor een dekbed. Wol isoleert goed, ventileert tegelijkertijd en is duurzaam. Daarnaast is wol zelfreinigend, recyclebaar en werkt het brandvertragend.

Waarom een wollen dekbed?

Allereerst natuurlijk vanwege bovengenoemde eigenschappen van wol. Daarnaast is een wollen dekbed erg populair bij mensen die graag wat gewicht op zich hebben. Wollen dekbedden zijn redelijk ‘zwaar’.

Om deze reden is een wollen dekbed een uitkomst voor mensen die ook tijdens warme zomerdagen het liefst onder een dekbed slapen. Voor wie een laken eigenlijk te licht is. Wollen zomerdekbedden, of zelfs hoogzomer dekbedden, zijn heerlijk luchtig maar voelen toch als een echt dekbed.

Kriebelt een wollen dekbed?

Nee, de wol wordt gevat in een 100% katoenen tijk en mag niet door het katoen heen komen. Doordat er ook nog een overtrek overheen gaat, zult u geen last hebben van een kriebelend dekbed.

Is scheerwol hetzelfde als schapenwol?

Bij ons wel. Tenzij expliciet anders vermeld, gaat het bij scheerwol altijd om schapenwol. Beide termen worden nogal eens door elkaar gebruikt en dat schept verwarring. In beide gevallen gaat het echter om hetzelfde materiaal.

Is er een keurmerk voor scheerwol?

Ja, het Woolmark-keurmerk is een garantie dat het product van zuiver scheerwol gemaakt is. De producten die het keurmerk dragen, worden regelmatig door een onafhankelijk instituut (The Woolmark Company) op verschillende kwaliteitsaspecten getest.

Is er een keurmerk voor katoen en biologische katoen?

Ja, het meest gebruikte keurmerk is het Oeko-Tex Standard 100 keurmerk. Eigenlijk heeft iedere producent dit label nodig. Oeko-Tex controleert of er geen schadelijke stoffen (voor mens én milieu) worden gebruikt bij de vervaardiging van textielproducten.

Verder zijn er nog labels voor biologische katoen. De meest bekende is het GOTS-label (Global Organic Textile Standard). GOTS garandeert het gebruik van enkel biologische vezels en stelt aanvullende eisen aan het productieproces. Het IVN Naturtextil-label, gebruikt door Prolana, gaat hierin nog wat verder.

Keurmerken voor biologische katoen

Hebben jullie ook biologische wollen dekbedden?

Jazeker! Het Bio-Wool dekbed van Hefel bijvoorbeeld: 100% biologische merinowol in een biologische tijk. Of de dekbedden van Prolana: in alle warmteklassen verkrijgbaar, ook als 4-Seizoenen dekbed.

Kan ik mijn wollen dekbed wassen?

De meeste wollen dekbedden zijn niet wasbaar. Indien dit wel het geval is, staat dit uitdrukkelijk vermeld op het label. Daarentegen zijn wollen dekbedden wél chemisch te reinigen. Wij adviseren om een ervaren specialist naar de mogelijkheden te vragen.

Voor een wollen dekbed is dagelijks opschudden en regelmatig luchten (het liefst buiten!) voldoende. Mocht u toch de voorkeur geven aan een wasbaar dekbed (met kleine kinderen bijvoorbeeld), dan kunt u onze wasbare wollen dekbedden bekijken.

Hoe lang gaat een wollen dekbed mee?

Een goed wollen dekbed gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee bij intensief gebruik. Wanneer u het dekbed alleen in de zomer gebruikt (hoogzomer -of zomerdekbedden) of in de winter (winterdekbedden) kunt u er waarschijnlijk langer mee door. Met de tijd zal de vulling en dus de isolatiewaarde verminderen, en de katoenen tijk zal dunner worden. Daarnaast is het onderhoud van belang. Was uw dekbed niet te vaak. Dit komt de kwaliteit van de wol en het katoen niet ten goede.

Ik heb een allergie. Is wol dan geschikt?

Wol is een geschikte vulling voor mensen met een allergie. Doordat wol zo goed ventileert, kan er geen gunstig klimaat ontstaan voor schimmels of de huisstofmijt. Naast warmte hebben deze namelijk ook een vochtige omgeving nodig. De kans op een allergische reactie door de wollen vulling is erg klein.

Wilt u uw dekbed vanwege uw allergie toch kunnen wassen? U kunt dan een wasbaar wollen dekbed overwegen. Een andere optie is een synthetisch dekbed. Natuurlijk verkiezen wij de eigenschappen van wol en andere natuurlijke vezels boven die van een kunstvezel, maar synthetische dekbedden zijn makkelijk en vaak wasbaar.

Is wol brandbaar?

Van de veel gebruikte textielvezels staat wol bekend als het meest brandwerend. Wol heeft van nature een hoog stikstofgehalte (21%) en een hoog vochtgehalte. Om goed te kunnen ontvlammen, heeft de wolvezel meer zuurstof nodig dan er in de omgeving aanwezig is. Daarnaast werkt wol brandvertragend (zelfs in combinatie met andere vezels), smelt niet en kleeft niet aan de huid.

Kan ik een elektrische deken gebruiken?

U kunt zonder problemen een elektrische deken gebruiken in combinatie met een wollen dekbed. U hoeft niet bang te zijn voor nadelige effecten.

Persoonlijk advies

icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 16:00071 569 00 40

Leiden op de kaart van nederland