Een soepele tijk, voor een zachte slaap

Verschil in tijken

Een wollen dekbed bestaat uit wolvlies met daaromheen een tijk. Het gevoel van een dekbed, soepel of stevig, zacht of ruw, wordt in grote mate bepaald door de tijk. De volgorde waarin individuele katoendraden met elkaar worden vervlochten, geeft katoen haar unieke eigenschappen. Wij onderscheiden drie soorten bindingen en tijken:

Perkal

De Perkal tijk is een standaard geweven katoenen tijk. Perkal is erg sterk doordat het 1-1 geweven wordt. Dit betekent dat over iedere horizontale draad een verticale draad loopt, en andersom. Voor wie van een stevig en robuust dekbed houdt.

Perkal binding

Perkal binding

Jersey

De Jersey tijk wordt in tegenstelling tot de Perkal tijk niet geweven maar gebreid. Dit maakt dat Jersey licht elastisch is, wat er weer voor zorgt dat het soepel om de wol alsook om uw lichaam valt. Jersey is iets dikker dan Perkal en houdt meer warmte vast.

Satijn

De soepelste en meest zachte tijk is de satijn geweven katoenen tijk. De satijnbinding (een andere verhouding dan 1:1, bijvoorbeeld 4:1) heeft een wat ruwere binnenkant en een gladde buitenzijde. Voor liefhebbers van een zacht en soepel dekbed.

satijnbinding

Satijnbinding

Als u waarde hecht aan extra soepele tijken, dan raden wij de dekbedden van Hefel aan. Ook het Texeler Slaapzacht Satijn dekbed heeft een heerlijk zachte tijk.

Persoonlijk advies

icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 16:00071 569 00 40

Leiden op de kaart van nederland