Een soepele tijk, voor een zachte slaap

Tijk wollen dekbed

Verschil in tijken

Een wollen dekbed bestaat uit wolvlies met daaromheen een tijk. Het gevoel van een dekbed, soepel of stevig, zacht of ruw, wordt in grote mate bepaald door de tijk. De volgorde waarin individuele katoendraden met elkaar worden vervlochten, geeft katoen haar unieke eigenschappen. Wij onderscheiden drie soorten bindingen en tijken:

Perkal

De Perkal tijk is een standaard geweven katoenen tijk. Perkal is erg sterk doordat het 1-1 geweven wordt. Dit betekent dat over iedere horizontale draad een verticale draad loopt, en andersom. Voor wie van een stevig en robuust dekbed houdt.

Perkal tijk
Perkal tijk

Jersey

De Jersey tijk wordt in tegenstelling tot de Perkal tijk niet geweven maar gebreid. Dit maakt dat Jersey licht elastisch is, wat er weer voor zorgt dat het soepel om de wol alsook om uw lichaam valt. Jersey is iets dikker dan Perkal en houdt meer warmte vast. Het Prolana Cesena dekbed heeft een Jersey tijk.

Satijn

De soepelste en meest zachte tijk is de satijn geweven katoenen tijk. De satijnbinding (een andere verhouding dan 1:1, bijvoorbeeld 4:1) heeft een wat ruwere binnenkant en een gladde buitenzijde. Voor liefhebbers van een zacht en soepel dekbed.

Satijnbinding

Satijn geweven tijk

Als u waarde hecht aan extra soepele tijken, dan raden wij de dekbedden van Hefel aan. Ook het TexelWool Waddenglorie dekbed en het Texeler Slaapzacht Satijn dekbed hebben een heerlijk zachte tijk.

Wollen dekbed keuzewijzer

De belangrijkste aandachtspunten op basis waarvan u een keuze maakt voor een wollen dekbed.

  • Maat: Bekijk hier welke maat het beste bij u past.
  • Warmteklasse: Voor welk seizoen zoekt u een dekbed?
  • Tijk: Hoe soepel en zacht wilt u de tijk?

Wilt u alle merken, seizoenen en maten met elkaar vergelijken? Bekijk dan hier onze wollen dekbedden vergelijk pagina.

Komt u er niet uit? Bel ons voor advies op: 071 569 00 40