Schapenwol, onverminderd populair!

Al eeuwenlang genieten mensen van de natuurlijke voordelen van schapenwol, of beter gezegd scheerwol. Wat is het precies en wat maakt het zo succesvol als vulling voor uw dekbed?

Schapenwol van dichtbij

Wat is scheerwol?

Scheerwol is de hoogwaardige, geschoren vacht van schapen. Hierin kunnen we schapenwol onderscheiden en lamswol, waarbij de laatste staat voor geschoren wol van schapen die zes tot twaalf maanden oud zijn. De wol is dan natuurlijk op zijn zachtst, dat spreekt voor zich. Texelaar en Merino zijn de meest voorkomende schapenrassen.

De texelaar

Het Nederlandse waddeneiland Texel herbergt een bijzonder schapenras, de texelaar. Dit ras heeft het imago van dit eiland eeuwenlang gedomineerd en geniet wereldwijd een uitstekende reputatie. De vezels van deze soort zijn extreem licht, absorberen veel vocht en garanderen een sterk isolerend effect.

Het merinoschaap

Naast scheerwol van de texelaar vindt u in veel van onze producten ook scheerwol van het merino ras. Merinoschapen hebben een zeer fijne vacht. De diameter van de wol is ongeveer 15 – 23 µm (micrometer). Ter vergelijking: een menselijk haar gebruiken is 20 – 80 µm dik.

Hand vol hand

Wollen dekbed en gezondheid: Kies voor wol!

Scheerwol is goed voor de gezondheid! We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Lees zelf welke voordelen wol u biedt.

Klimatologische regulering

De wolvezel is gekruld in een spiraalvorm die veel lucht insluit. Staande lucht is de perfecte isolator en beschermt dus in gelijke mate tegen kou en warmte! Als het wat kouder is dan houden de wolvezels de koelte buiten, terwijl ze als het warmer is de warmte absorberen. We spreken van het thermostatische effect, dat zorgt voor een goed en aangenaam slaapklimaat.

Ook transpireert u veel minder snel onder een wollen dekbed dan onder een synthetisch dekbed. De structuur van de wolvezel zorgt er namelijk voor dat uw wollen dekbed tot 35% van het eigen gewicht aan vocht kan opnemen – zonder dat het vochtig of klam aanvoelt! U slaapt dus droog en zeer comfortabel.

De anti-allergische werking van wol

Heeft u snel last van allergie? Dan maakt u de juiste keuze met een wollen dekbed. Schimmelvorming is bijna onmogelijk in wollen dekbedden. Schimmel heeft niet alleen warmte nodig, maar ook een hoge vochtigheidsgraad. Omdat wol zeer goed ademt en de temperatuur goed reguleert, maakt schimmel nauwelijks kans.

Anti-huisstofmijt

Zuivere scheerwol maakt van uw bed een impopulair vestigingsplaats voor huisstofmijten. Als u ervoor zorgt dat uw dekbed regelmatig wordt gelucht, zal de huisstofmijt op zoek gaan naar een meer gastvrije omgeving.

Het wonderproduct wolwas

De wolwas (lanoline) zorgt ervoor dat de wol zelfreinigend is, bacteriën weert en vuil afstoot. Lanoline wordt zelfs gebruikt in zalven en cosmetica, want het houdt de huid goed gehydrateerd en ondersteunt wondgenezing.

Brandwerendheid

Het hoge stikstof- en vochtgehalte van wol resulteert in een zeer hoge ontbrandingstemperatuur. Wol is daarom een relatief beschermend materiaal bij brand.

Lange levensduur, lage impact op het milieu

Wol behoudt zijn goede eigenschappen voor een zeer lange tijd en kan voor 100% worden gerecycled.

Milieuvriendelijke productie

Wol is een zeer milieuvriendelijk product dat ook in milieuvriendelijke productieprocessen wordt verwerkt. De impact op het milieu is dan zeer gering.

Vormvastheid

Wol heeft een “geheugen” zodat het altijd terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm en dus zijn isolerende werking behoudt.

Samenvatting van de natuurlijke eigenschappen van wol

 • Vochtigheids- en temperatuurregeling
 • Goed voor mensen die last hebben van allergieën
 • Stoot huisstofmijt af
 • Verwarmt en koelt afhankelijk van de buitentemperatuur
 • Wol ademt
 • Wol is duurzaam
 • Wol is slijtvast
 • Wol is resistent en heeft daardoor een lange levensduur
 • Wol is brandwerend
 • Wol is gemakkelijk te reinigen
 • Wol is vuilafstotend
 • Wol werkt antibacterieel
 • Wol bevordert een goede nachtrust
 • Wol behoudt zijn natuurlijke vetgehalte en droogt niet uit
 • Wol is biologisch is afbreekbaar

Ons aanbod

Vergelijk onze dekbedden van scheerwol en onze dekbedden van merinowol.

Conclusie

Wol stoot vuil af, ventileert optimaal, reguleert de temperatuur en zorgt voor een slaapklimaat dat de huisstofmijt niet bevalt.

Begrijpt u nu wat een uitstekende bijdrage wollen dekbedden kunnen leveren aan uw gezonde slaap? Een rustige nachtrust bevordert de weerstand – dat voel je elke dag.

Persoonlijk advies

icoon van een telefoon

Bel onsMa. - Vr. 08:30 - 16:00071 569 00 40

Leiden op de kaart van nederland